top of page

Polityka prywatności

DEMO VERSION

Polityka prywatności (w tym Cookies) 
Platformy „Bobomed”
 

Administratorem danych przetwarzanych na Platformie “Bobomed” (dalej „Platforma”) jest Dostawca Platformy “Bobomed”. 

 

Uwaga! 

Eksperci korzystający z Platformy w celu udzielania konsultacji zdrowotnych w toku zawierania i realizacji umowy o konsultacje zdrowotne (w rozumieniu Regulaminu Platformy dostępnego pod adresem: https://bobomed.care/regulamin) są – w ramach udzielania tych świadczeń - niezależnymi administratorami danych a Dostawca Platformy działa w tym kontekście wyłącznie w ich imieniu. Tę zależność opisuje poniższa tabela.  

Z Administratorem można szybko i efektywnie kontaktować się przy wykorzystaniu poczty elektronicznej: info@bobomed.care

W przypadku kontaktu telefonicznego, koszty połączenia są zgodne z posiadaną taryfą, nie są jednak wyższe niż zwykłe koszty za wykonanie połączenia.

  1. Informacje ogólne 

1.1. Co to są dane osobowe? 

Dane osobowe oznaczają wszelkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej („osobie, której dane dotyczą”). Będą to zatem dane takie np. imię, nazwisko, adres, data urodzenia, numer telefonu czy adres e-mail (lista nie jest zamknięta). 

Dane osobowe przetwarzane są zgodnie z RODO tj. ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r., w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).  

1.2. Jakie przysługują Ci prawa wobec przetwarzania Twoich danych osobowych? 

Przysługuje Ci prawo:  

  • dostępu do danych, w tym uzyskania kopii danych;  

  • przenoszenia danych;  

  • prawo do sprostowania i usunięcia danych; 

  • ograniczenia przetwarzania;  

  • w przypadku autotematycznych decyzji masz prawo prawa do uzyskania interwencji ludzkiej ze strony administratora, do wyrażenia własnego stanowiska i do zakwestionowania tej decyzji;  

  • do tego, by nie podlegać decyzji, która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu, i wywołuje skutki prawne lub w podobny sposób istotnie na nią wpływa, chyba że spełnione są przesłanki wskazane w rodo;  

  • wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych) – ul. Stawki 2, Warszawa 00-193.   

 

Prawo sprzeciwu 

Za każdym razem, gdy dane osobowe będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) lub e) RODO (zob. poniżej), czyli w przypadku tzw. uzasadnionego interesu lub działania w interesie publicznym, możesz w dowolnym momencie wnieść sprzeciw. Sprzeciw możesz zgłosić wykorzystując dane kontowe wskazane na wstępie Polityki prywatności.  

 

(zob. więcej: www.uodo.gov.pl). Zachęcamy także do zapoznania się z ulotką na temat przysługujących Ci praw dostępną na https://www.gov.pl/cyfryzacja/rodo-informator.   

 

1.3. Co oznacza przetwarzanie danych w oparciu o zgodę? 

Jeżeli dochodziłoby do przetwarzania danych osobowych w oparciu o zgodę (np. wykorzystanie wizerunku do celów promocyjnych – zob. więcej część 2), to pamiętaj, że:  

  • zgoda jest zawsze dobrowolna;  

  • zgoda może być odwołana w każdej chwili osobiście w siedzibie Administratora, drogą korespondencji pocztowej lub mailowej (dane kontaktowe zob. powyżej);  

  • wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.  

 

1.4. Jak możesz nam zgłosić chęć realizacji swoich praw lub inne kwestie dotyczące ochrony danych? 

Swoje prawa możesz realizować osobiście w siedzibie Administratora, drogą korespondencji pocztowej lub mailowej (dane kontaktowe administratora zob. powyżej).  

W odpowiedzi na zgłoszone żądanie możesz zostać poproszony o podanie danych niezbędnych do identyfikacji danych osobowych (m.in. ich odszukania) lub zweryfikowania Twojej tożsamości (potwierdzenia, że jesteś osobą na, którą się podajesz). W tym przypadku przetwarzane będą tylko dane osobowe w zakresie niezbędnym do udokumentowania prawidłowego wykonania obowiązków związanych ze zgłoszonym żądaniem (m.in. prawidłowe dokumentowanie wycofania zgody) na potrzeby obrony przed roszczeniami (art. 6 ust. lit. f) RODO tzw. uzasadniony interes Administratora danych) oraz w celu wykonania obowiązków wynikających z RODO (m.in. rozliczalności art. 6 ust. 1 lit. c) RODO). W tych celach dane będą przetwarzane maksymalnie przez okres przedawnienia potencjalnych roszczeń z tym związanych. 

1.5. Kto ma dostęp do danych osobowych?  

Do Twoich danych osobowych będą mieć dostęp wyłącznie upoważnieni pracownicy/współpracownicy działający w ramach polecenia Administratora. Dane mogą być ujawnione także dostawcom usług np. informatycznych wspierających realizacji poniżej wymienionych celów Administratora (po wcześniejszym zawarciu stosownych umów powierzenia). Dane mogą być ujawniane także do odbiorców, którzy są odrębnymi administratorami. Chodzi o ekspertów z którymi Klient zawiera umowę o konsultacje zdrowotne.  

Dostęp do danych ma firma WIX, która dostarcza narzędzi informatycznych do funkcjonowania platformy. WIX działa w naszym imieniu i na nasze polecenie w oparciu o umowę, z której treścią możesz zapoznać się pod adresem: https://www.wix.com/about/privacy-dpa-users. W związku ze współpracą z firmą WIX może dochodzić do transferu danych poza Europejski Obszar Gospodarczy w oparciu o tzw. klauzule standardowe zob. https://www.wix.com/about/privacy-dpa-users. Wskazana umowa dotycząca transferu danych jest środkiem zabezpieczenia praw oraz wolności naszych użytkowników, ponieważ nakłada na podwykonawcę (WIX) szereg obowiązków m.in. związanych z usuwaniem danych.  

Odnośnie szczegółów – zob. poniżej przy okazji omawiania poszczególnych celów przetwarzania danych (zob. część 2 i część 3). 

1.6. Zmiany w niniejszej Polityce prywatności 

Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w Polityce prywatności, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały na stronach Serwisu.  

1.7. Zewnętrzne linki 

W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez Administratora. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się zapoznać. 

W razie wątpliwości co któregokolwiek z zapisów niniejszej Polityki prywatności jesteśmy do Państwa dyspozycji - nasze dane znaleźć można w zakładce kontakt. 

1.8. Czy podanie danych jest dobrowolne?  

Podanie danych jest co do zasady dobrowolne. Zawsze, gdy podanie danych będzie obligatoryjne (np. będzie wynikało z przepisów prawa) osoba podająca dane zostanie o tym odrębnie poinformowana (np. na formularzu poprzez, który zbierane będą dane osobowe).  

1.9. Skąd Administrator pozyskuje dane?  

Administrator pozyskuje dane co do zasady bezpośrednio od osoby, o której dane chodzi.  

 

 

 

 

2. Poszczególne cele, podstawy i długość przetwarzania danych 

Administrator danych będzie przetwarzał Twoje dane osobowe w celu: 

  • Zawarcia i wykonania umowy o świadczenie usług elektronicznych, w tym utworzenie konta użytkownika i Eksperta i zarządzanie nim (art. 6 ust. 1 lit. b) rodo / decyzja o zawarciu umowy jest całkowicie zautomatyzowana na podstawie art. 22 RODO, z uwzględnieniem kryteriów wskazanych w regulaminie portalu "Bobomed"; 

  • Zamieszczenia danych o stanie zdrowia na koncie Klienta (dziecka oraz matki) w oparciu o wyraźną zgodę (art. 9 ust. 1 lit. a) rodo);  

  • Udostępnienia do Eksperta danych o stanie zdrowia (matki i dziecka) w przypadku zawarcia umowy o konsultacje zdrowotne) z Ekspertem w oparciu o wyraźną zgodę (art. 9 ust. 1 lit. a) rodo);   

  • Zapewnienie bezpieczeństwa i usuwanie błędów na Platformie (jest to nasz uzasadniony interes administratora danych – art. 6 ust. 1 lit. f) rodo); 

  • Dochodzenie roszczeń lub obrona przed roszczeniami (jest to nasz uzasadniony interes administratora danych – art. 6 ust. 1 lit. f) rodo). 

Zob. także cele i podstawy wskazane w pkt 3 poniżej w zakresie plików cookies.  

  

Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do osiągnięcia wyżej wymienionych celów (takie pola będą zawsze wyraźnie oznaczone).  

 

Wyrażenie w/w zgód jest także dobrowolne, nie mniej bez tych zgód niemożliwe będzie: zamieszczenie danych o stanie zdrowia na koncie Klienta lub udostępnienie danych o stanie zdrowia do Eksperta.  

 

Dane będą przetwarzane przez okres rejestracji i korzystania z Konta. W przypadku braku rejestracji lub nieprzyjęcia zaproszenia do utworzenia konta (zaproszenie wysłane przez innego użytkownika) dane zostaną usunięte w ciągu 7 dni.  

 

Po usunięciu konta dane mogą być przetwarzane wyłącznie w zakresie i celu niezbędnym do obrony przed potencjalnymi roszczeniami (uzasadniony interes administratora danych -> art. 6 ust. 1 lit. f) rodo.  

 

 

 

 

3. Pozyskiwanie danych poprzez pliki cookies w tym przetwarzanie danych osobowych  

3.1. Informacje ogólne 

Pliki cookie to małe pliki tekstowe, które są umieszczane na komputerze przez odwiedzane witryny. Są one powszechnie stosowane w celu usprawnienia działania stron internetowych lub zwiększenia ich wydajności, a także w celu dostarczenia informacji właścicielom witryny. Poniższa tabela wyjaśnia pliki cookie, których używamy i dlaczego.  

Wykorzystujemy dwie kategorie plików cookies: sesyjne oraz stałe.  

  • pliki sesyjne – pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej); 

  • pliki stałe pozostają na urządzeniu przez czas określony w parametrach pliku albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika. 

3.2. W jakim celu Administrator używa plików cookie? 

Administrator Serwisu wykorzystuje dwie kategorie plików cookies: „niezbędne” oraz „opcjonalne” w następujących celach: 

1. Pliki cookies „niezbędne” è w celu i w zakresie niezbędnym do prawidłowego wyświetlenia strony www. Chodzi o zapewnienie podstawowych funkcji takich jak bezpieczeństwo, zarządzanie siecią i dostępność. Możesz je wyłączyć, zmieniając ustawienia przeglądarki, ale może to mieć wpływ na funkcjonowanie witryny. 

W tym celu na stronach Serwisu mogą być wykorzystywane sesyjne pliki cookies.  

2. Pliki cookies „opcjonalne” è w celu badania preferencji osób korzystających z naszej strony z przeznaczeniem wyników tych badań na potrzeby polepszenia jakości wyświetlania strony. 

W tym celu na stronach Serwisu mogą być wykorzystywane stałe i sesyjne pliki cookies.  

Wykorzystanie tej kategorii plików cookies opiera się na Twojej zgodzie.  

Wskazane dane nie są łączone z takimi informacjami jak imię i nazwisko, adres e-mail i innymi danymi umożliwiającymi łatwą identyfikację osoby odwiedzającej stronę internetową.   

 Cookiesy analityczne (stron trzecich): 

W każdej chwili możesz zgodę wycofać i wstrzymać instalację i pozyskiwanie danych poprzez cookies. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. 

3.3. Kontrolowanie i usuwanie plików cookie 

Większość przeglądarek oferuje możliwość akceptowania lub odrzucania wszystkich plików cookie. Użytkownik może również z łatwością zmienić ustawienia dotyczące plików tego typu w ustawieniach przeglądarki. Pamiętaj, że zablokowanie wszystkich ciasteczek z ze strony Serwisu może spowodować trudności w działaniu lub zupełnie uniemożliwić korzystanie z niektórych funkcjonalności naszej strony. 

Zarządzanie i usuwanie plików cookie różni się w zależności od używanej przeglądarki. Dokładne informacje na ten temat można uzyskać, korzystając z funkcji Pomoc w przeglądarce lub odwiedzając stronę internetową http://www.allaboutcookies.org, na której krok po kroku wyjaśniono, jak kontrolować i usuwać pliki cookie w większości przeglądarek. 

 

Możesz zobaczyć informacje dotyczące poszczególnych przeglądarek na stronach: 

Aby zrezygnować z mechanizmu Google Analytics na wszystkich witrynach, odwiedź: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout 

3.4. Dane eksploatacyjne  

Nawet w przypadku braku instalacji plików cookies, administrator serwisu może uzyskiwać dostęp do następujących danych charakteryzujących sposób korzystania ze strony www (dalej: inne dane eksploatacyjne):  

  1. numer ID przydzielony urządzeniu osoby odwiedzającej stronę,  

  1. oznaczenia identyfikujące zakończenie sieci telekomunikacyjnej,  

  1. system teleinformatyczny (rodzaj urządzenia, operacyjny, przeglądarka internatowa), z którego korzysta Internauta,  

  1. informacje o rozpoczęciu, zakończeniu oraz zakresie każdorazowego korzystania z witryny.  

 

Dla zapewnienia jak najwyższej jakości serwisu, okazjonalnie analizujemy pliki z logami w celu określenia: które strony odwiedzane są najczęściej, jakie przeglądarki stron WWW są stosowane, czy struktura strony nie zawiera błędów itp. 

 

Dane eksploatacyjne nie są łączone z takimi informacjami jak imię i nazwisko, adres e-mail i innymi danymi umożliwiającymi łatwą identyfikację osoby odwiedzającej stronę internetową.   

3.5. Ochrona danych osobowych 

Informacje pozyskiwane poprzez mechanizm cookies oraz dane eksploatacyjne mogą stanowić dane osobowe w rozumieniu RODO w pewnych wyjątkowych sytuacjach. Jeżeli wskazane powyżej informacje zostaną zakwalifikowane jako dane osobowe to administratorem danych osobowych jest Administrator. Nawet w przypadku wątpliwości czy określona kategoria informacji jest daną osobową Administrator wprowadza mechanizmy chroniące tę informację jak daną osobową.  

 

Przetwarzanie powyższych kategorii danych w zakresie w jakim jest to niezbędne do prawidłowego wyświetlenia strony (cookie „niezbędne”) opiera się na tzw. uzasadnionym interesie administratora serwisu (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO. W tym celu może dochodzić do:  

  • okazjonalnego analizowanie plików z logami w celu określenia: z jakich przeglądarek korzystają osoby odwiedzające stronę; które zakładki, strony lub podstrony są najczęściej lub najrzadziej odwiedzane lub przeglądane; czy struktura strony nie zawiera błędów; 

  • zapobieganie nieuprawnionemu dostępowi do strony internetowej i rozprowadzaniu złośliwych kodów, przerywanie ataków typu „odmowa usługi”, a także przeciwdziałanie uszkodzeniu systemów komputerowych i systemów łączności elektronicznej. 

 

W powyższych przypadkach przysługuje Ci prawo do zgłoszenia sprzeciwu (gdy przetwarzanie następuje na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f rodo). 

 

Natomiast, jeżeli wyrazisz zgodę na instalacje plików cookies „opcjonalnych” (analitycznych np. dostarczanych przez Google Analytics) to informacje zebrane w ten sposób będą wykorzystywane do celu badania preferencji osób korzystających z naszej strony www z przeznaczeniem wyników tych badań na potrzeby polepszenia jakości wyświetlanej strony. W tym przypadku podstawą przetwarzania danych jest art. 173 ust. 2 prawa telekomunikacyjnego (Dz.U. z 2004 r. nr 171, poz. 1800) w zw. z art. 6 ust. 1 lit. a) rodo. Jak wskazuje art. 174 prawa telekomunikacyjnego, do uzyskania zgody abonenta lub użytkownika końcowego stosuje się przepisy o ochronie danych osobowych. 

 

W każdej chwili możesz zgodę wycofać i usunąć pliki cookies z urządzenia. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. 

 

Odbiorcy danych: podmiotu informatyczne świadczący usługi na rzecz Administratora.  

 

3.6. Usuwanie danych pozyskiwanych poprzez mechanizm cookies oraz danych eksploatacyjnych 

Dane osobowe zostaną usunięte lub zanonimizowane maksymalnie po upływie okresu przedawnienia potencjalnych roszczeń związanych z korzystaniem ze strony (nie później niż w ciągu 1 roku od dnia utrwalenia), lub wcześniej, jeżeli zgłosisz skuteczny sprzeciw. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji w/w celów. 

bottom of page